(VIDEO) Knjiga „Besmrt u Kopenhagenu“ Vukića Antovića predstavljena u nikšićkom „Zahumlju“

U Javnoj ustanovi (JU) „Zahumlje“ održana je promocija knjige „Besmrt u Kopenhagenu“ autora Vukića Antovića iz Nikšića, studenta arheologije.

Antović je kao maturant Gimnazije „Stojan Cerović“ napisao tekst za istoimenu predstavu, koja je tokom 2022. godine izvođena u nekoliko gradova Crne Gore.

U pitanju je djelo inovativnog i eksperimentalnog načina pisanja, koje traži čitaoca spremnog na znatiželju za otkrivanjem onoga što je u njoj kazano, ali i posjedovanjem intelektualne sposobnosti da percepira svijet Vukićeve knjige.

Ona nas šokira, zbunjuje, ostavlja bez odgovora, ne dozvoljava da se odgonetne do kraja, da se uđe u njen prostor i ovlada njom klasičnim formalisitčkim, strukturalističkim i drugim tumačenjima, zapaža profesorica Velika Perutović, koja je pružila mentorsku podršku učenicima u radu na pripremi predstave.

Naš poznati dramaturg, pisac i pjesnik Obrad Nenezić je, prepoznajući sopstvene stvaralačke početke u kreativnom impulsu Vukića Antovića, ustvrdio da je mnogo bolji i da se nada da neće stati, jer je ovo tek početak.

Pročitao je svoju impresiju knjigom „Besmrt u Kopenhagenu“, naslovivši je „Pismo Vukiću iz nemira u nemir, iz drame u antidramu“.

U podnaslovu knjige „Besmrt u Kopenhagenu“ stoji da je to ezoterično-kvantna poema. Vezu između kvantne mehanike i njene takozvane kopenhagenske interpretacije sa sadržajem knjige Vukića Antovića predočila je dr Nevenka Antović, diplomirana fizičarka.

Vukić Antović, inače student arheologije u Beogradu, približio je publici šta se krije iz naslova knjige „Besmrt u Kopenhagenu“.

Besmrtnost o kojoj govori ne leži u stvorenom, već u stvaranju, a stvaranje, navodi autor, jeste ljubav sa velikim Lj.

Veče su kazivanjem djelove iz drame upotpunili profesor Mihailo Perošević i Matija Gredić, student glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kristina Radović, urednica programa JU „Zahumlje“, bila je moderatorka večeri.

Promocija je organizovana u okviru julskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA