Spoj čovjeka i prirode kroz ljekovito bilje

Na Vučju je u nedjelju održan događaj ,,Dodirni prirodu kroz ljekovito bilje“.

Događaj je održan u organizaciji NVU Putevima predaka, a sam cilj projekta je razvoj ruralnog turizma u Nikšiću.

„Udruženje od osnivanja pored akcentovanja zaštite životne sredine promoviše okolinu Nikšića ,nove turističke destinacije i aktivnosti u prirodi koje ne zagađuju životnu sredinu kao što su biciklizam ,planinarenje ,nordijsko pješačenje i pješačenje. Aktivnosti su osmišljene tako da su se učesnici sasatali ispred hotela Vučje i nakon dobrodošlice i opisa današnje pješačke ture ,kratkih instukcija popt onih da je biljke zabranjeno brati iz korijena sa vodicem krenuli su pješačiti kroz bukovu šumu do terena visoravni Konjsko .Kraičkom makadamskog puta učesnici su brali šumse jagode . Šetnja se nastavila između Oštre glavice i Dažnika prema Konjskom ublu i livadama koje obiluju planinskim cvijećem ,odnosno ljekovitim biljem .Svi učesnici događaja upoznati su sa više vrsta ljekvitog bilja ; Ivanjsko cvijeće ,kantarion,divlji sljez ,podbjel ,hajdučka trava, kiprovina i dr. Važno je napomenti da se prolazi stazama koje su od nacionalnog interesa za planinarenje i planinski biciklizam , veći dio puta koristi se TT4 stazu za planinarenje i mountainbiking“, navode u saopštenju ovog Nevladinog udruženja.

Planiranu pauzu kod Konjskog ubla učesnici su iskoristili da naprave lijepu fotografiju okolnih planina Borovnika, Rozinog vrha, Gackovih greda i Velikog žurima.

„Nakon nabranog bilja, relaksacije i ugodnog boravka na planinskom vazduhu iznad 1400 m nadmorske visine lagano smo krenuli nazad koristeći terene SKI staze –da bi smo učesnicima predočili ovu dionicu obišli vještačko jezero koje je u ovom periodu kada vladaju visoke temperature na planini od velike važnosti prije svega za ptice jer u velikom broju se mogu primijetiti u okolini jezera“, kazali su.

Zaključili su da je događaj više nego uspio jer nešto više od tridesetak učenika, oduševljeni terenima koje okružuju Nikšić, poslaće poruku da je zaštita prirodnih ljepota od velike važnosti, a sam boravak u takvom ambijentu doprinosi psihofizičkom oporavku.

„Sa lijepim buketima planinskog cvijeća šetnju smo nastavili ka hotelu Vučje gdje smo u prijatnom ambijentu i gostoprmistvu uživali u domaćoj hani , a iskoristili smo priliku da obradujemo učesnike sa simboličnim poklonima i zahvalnicama za učešće. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš i Turističke organizacije Nikšič ,a podržali su Duga toys,Cosmetics i Crnogorski savez sportke rekreacije“, zaključili su.

Foto: NVU Putevima Predaka

NIKŠIĆ PROGNOZA