Berane na korak od prijevremenih izbora

Nastavak sjednice lokalnog parlamenta u Beranama, koji je zakazan za 11. jul, trebalo bi da da odgovor na pitanje kako će se riješiti politička kriza u Beranama koja traje u poslednje vrijeme.

Radi se o sjednici koja je 25. juna sazvana po hitnom postupku i na čijem dnevnom redu je bio izbor Damjana Ćulafića za predsjednika Opštine Berane. Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Naime, sjednici su se tada odazvali samo odbornici opozicionih partija, odnosno Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije, dok se predstavnici vladajuće koalicije nijesu pojavili na skupštinskom zasjedanju.

Javno nije rečeno zašto su se predstavnici vladajuće većine odlučili na ovakav potez, ali se nezvanično moglo čuti da se radilo o kupovini vremena kako bi se eventualno postigao dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvje godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkciiner Demokratske Crne Gore. Ukoliko ni 11. jula ne dođe do izbora Ćulafića na mjesto predsjednika Opštine onda bi u datim okolnostima bilo logično da reaguje Vlada Crne Gore na način što bi uslijedilo raspuštanje lokalnog parlamenta i raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora. Tim prije, jer su predsjednik i potpredsjenik opštine Vuko Todorović i Damjan Ćulafić podnijeli ostavke na svoje funkcije, čime se lokalna uprava već više od mjesec dana našla u svojevrsnoj blokadi. Sa takvom konstatacijom su saglasni su i predstavnici opozicije, navodeći da su novi izbori jedino rješenje za izlazak iz trenutne situacije.

– Kao što smo i tvrdili svo vrijeme, jedini izlaz iz agonije u kojoj se naš grad već duže vrijeme nezasluženo nalazi su vanredni lokalni izbori – kazao je Branislav Jokić, odbornik DPS-a.

SNP: Rokovi za nastavak sjednice su već istekli

Iz beranskog Odbora SNP-a su saopštili da su rokovi za nastavak prekinute sjednice sazvane po hitnom postupku probijeni i da se na taj način došlo do kršenja Poslovnika o radu SO Berane.

-Poslovnikom je precizirano da ako predsjednik Skupštine na početku sjednice utvrdi da ne postoji kvorum za rad odlaže sjednicu i određuje vrijeme održavanja sjednice u istom danu, ili odlaže sjednicu za drugi dan u određeno vrijeme. Takođe, predsjednik Skupštine je dužan da sjednicu koja se odlaže sazove u roku koji ne može biti duži od 10 dana od dana odlaganja. Isti rokovi su predviđeni i kada se nedostatak kvoruna utvrdi i u toku sjednice. U datom slučaju ti rokovvi su probijeni čime je grubo prekršen Poslovnik – tvrde iz beranskog SNP-a.

Predstavnici vladajuće većine su potvrdili da problem predstavljaju odbornici Miki Đukić iz redova Nove srpske demokratije i Miloš Rmuš, pripadnik Pokreta za promjene, koji nijesu izrazili spremnost da podrže izbor Damjana Ćulafića za predjednika Opštine Berane. I pored upornog insistiranja sa Đukićem i Rmušem “Dan” ni juče nije uspio da stupi u kontakt, pa je javnost ponovo ostala uskraćena za odgovor zašto su se odlučili na ovakav potez.

Ćulafić je u poslednje vrijeme izjavljivao da ne zna da li će biti izabran za predsjednika Opštine, iz razloga što se, kako je naveo, Đukić i Rmuš ne oglašavaju po tom pitanju.

– Odbornici Đukić i Rmuš nisu potpisali inicijativu za moje imenovanje, Takođe, oni ne dolaze na sjednice. Mislim da bi negdje bila mjera odgovornosti i poštenja njihovog elementarnog, da se makar oglase zajedno da znamo koji su njihovi razlozi – naglasio je Ćulafić.

Iz Pokreta “Berane sad”, koji je dio vladajuće koalicije u Beranama, prije dva dana javno su pozivali sve nadležne institucije i aktere političkih dešavanja u ovom gradu da se trenutna situacija što prije riješi i ispune data obećanja oko rotacije predsjednika Opštine.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA