Završena eksterna kontrola povodom slučaja samoubistva u nikšićkoj bolnici: Komisija ne vidi medicinske propuste

Vanredna kontrola komisije Ministarstva zdravlja utvrdila je da je nikšićka bolnica ispoštovala sve medicinske kriterijume i algoritam liječenja bolesti pacijenta P. R. koji je u aprilu, nakon što je u više navrata bezuspješno tražio pomoć psihijatra, izvršio suicid u krugu te zdravstvene ustanove.

To su “Vijestima” odgovorili iz resora kojim rukovodi Vojislav Šimun.

“Vijesti” su o slučaju samoubistva izvještavale prošlog mjeseca, a iz nikšićke bolnice tada su potvrdili da u spornim danima krajem aprila nije bilo pripravnog psihijatra i da je pacijenta prije samoubistva pregledao internista, koji je na osnovu telefonske konsultacije ordinirao terapiju.

Povodom smrti pacijenta, koji se vatrenim oružjem ubio u krugu bolnice, Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet. Iz tog tužilaštva ranije su kazali da su je predmet u fazi izviđaja i da je donijeta naredba za obdukciju tijela, GSR i balističko vještačenje, dok je Upravi policije naloženo da prikupi potrebna obavještenja od građana.

Iz Ministarstva zdravlja juče su “Vijestima” kazali da je taj resor, na zahtjev Šimuna, sredinom juna formiralo Komisiju za vanrednu eksternu provjeru kvaliteta stručnog rada u zdravstvenoj ustanovi Opšta bolnica Nikšić i pregled medicinske dokumentacije pokojnog pacijenta.

“Komisija je formirana u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a članovi Komisije delegirani su ispred Ljekarske komore, zdravstvenih ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite i usko specijalizovane bolnice”, pojasnili su iz ministarstva.

Šimun
foto: Boris Pejović

Tvrde da je komisija, na osnovu uvida u medicinsku i drugu dokumentaciju, donijela zaključak da je pacijent liječen od trajne bolesti, te da se od početka bolesti 2021. godine do novembra redovno liječio uz ordiniranje terapije u skladu sa dijagnostičkom kategorijom bolesti.

“Takođe, u izvještaju Komisije stoji i da od novembra 2023. godine do 27. aprila 2024. godine, ne postoji medicinska dokumentacija o liječenju pacijenta kod ljekara specijaliste, te da Komisija ne raspolaže podacima da li je uzimao terapiju. Utvrđeno je i da je dana 27. aprila 2024. godine i 28. aprila 2024. godine, ordinirana odgovarajuća terapija, prema medicinskim algoritmima prethodno navedene bolesti, te da su ispoštovani svi medicinski kriterijumi, odnosno algoritam liječenja osnovne bolesti”, piše u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Nikšićka bolnica, u danima kada je pacijentu bilo potrebno liječenje, nije imala dežurnog psihijatra. Pacijentu je pomoć ukazao dežurni ljekar, internista, koji je telefonski kontaktirao njegovu ljekarku – načelnicu psihijatrijske službe, što je potvrđeno i u bolnici.

Ljekarka je kolegi preporučila terapiju koju je pacijent i primio, predloženo mu je liječenje u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) što je odbio i po izlasku iz zdravstvene ustanove, na rampi bolnice, izvršio samoubistvo.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem, iz nikšićke bolnice kazali su da je interna Komisija za kontrolu kvaliteta rada bolnice zaključila da je pacijent liječen u skladu sa medicinskim protokolima, kao i da mu je ordinirana terapija. Tvrdili su i da nemaju mogućnost prisilne hospitalizacije.

Osim tužilaštva, povodom samoubistva u krugu Opšte bolnice u Nikšiću, reagovala je i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je pokrenula postupak po službenoj dužnosti, da bi utvrdili okolnosti slučaja i eventualno da li je postupano u skladu sa propisima i da li je bilo propusta.

Institucija Zaštitnika, kao nacionalni mehanizam za prevenciju (NMP) torture, godinama unazad ukazuje na kadrovske probleme na Odjeljenju psihijatrije u nikšićkoj bolnici u redovnim godišnjim izvještajima i preporučuje da se ojačaju u skladu sa Aktom o sistematizaciji. Prema sistematizaciji, predviđeno je sedam psihijatara, a u toj ustanovi trenutno rade tri ljekara od kojih jedan nema pripravnosti.

Članovi NMP tokom kontrolne posjete u septembru 2022, kako se navodi u izvještaju, zatekli su angažovanog jednog psihijatra sa pola radnog vremena.

“Ukazano je da je takva situacija neprihvatljiva, sa potencijalno ozbiljnim negativnim efektom na kvalitet i obim pružanja zdravstvenih usluga pacijentima/kinjama na bolničkom liječenju Odsjeka za psihijatriju. U tom smislu, ukazano je da je neophodna hitna intervencija Ministarstva zdravlja i Uprave bolnice kako bi se ovaj problem trajno prevazišao”, piše u godišnjem izvještaju za 2022. godinu.

Kontrolišu dokumentaciju nikšićke bolnice

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz Ministarstva zdravlja juče su kazali da je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je Šimun, shodno planu kontrola zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, nastavila sa radom.

Odgovorili su da je početkom jula kontrolisala Opštu bolnicu Nikšić i tom prilikom izuzela dokumentaciju u pogledu rada te zdravstvene ustanove sa medicinskog, pravnog i ekonomskog aspekta.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA