Milatović: Grad teatar čvrsto utemeljen u crnogorskoj kulturnoj sceni

Međunarodni festival Grad teatar Budva, 38. po redu, otvoren je sinoć na sceni između crkava budvanskom premijerom predstave „Nadpop Kojović“ koprodukcije JU „Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

Prije toga upriličena je svečana ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija pod motom „Mene često pohodi daleka budućnost da znaš“.

Festival je ove godine otvorio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da otvori festival koji decenijama unazad pruža kvalitetan presjek savremenih ostvarenja iz, prije svega pozorišnog, a potom i likovnog, muzičkog i književnog stvaralaštva.

“Grad teatar je svojom umjetničkom produkcijom i koncepcijom čvrsto utemeljen u crnogorskoj kulturnoj sceni. Vjerujem da će i ovogodišnje izdanje festivala biti kvalitetna platforma za razmjenu ideja i stvaralaštva. Kultura predstavlja moćan alat za jačanje društvene kohezije. Umjetnost nas povezuje i omogućuje da kroz različite forme stvaralačkih izraza sagledamo svijet iz drugačijih perspektiva. Zato državna kulturna politika na svim nivoima odlučivanja mora biti usredsređena na podsticanje savremene umjetničke produkcije i ulaganje u programske aktivnosti poput onih koji se upravo predstavljaju na Grad teatru”, poručio je Milatović.

Pozdravljajući publiku i goste, direktorica JU “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević je kazala da ovogodišnje izdanje festivala trajati 53 dana.

“Tokom festivala prikazaćemo vam 21 pozorišni naslov od čega 4 premijere kao i 8 muzičkih događaja. Na trgu pjesnika družićemo se na 15 književnih večeri a pripremamo i jednu važnu likovnu izložbu. Smatram da će ovi programi privući i pažnju međunarodne javnosti a istovremeno ćemo govoriti i o nama i donisiti neke lokalne priče”, kazala je Lubarda Marojević.

Ona je izrazila nadu da će u skoroj budućnosti doći vrijeme kada će ovakve festivalske produkcije, muzičke i pozorišne događaje biti u prilici da pripremaju tokom cijele godine u Budvi u adekvatnom, novom, zatvorenom prostoru.

U ime osnivača i glavnog pokrovitelja festivala Opštine Budva prisutne je pozdravila potpredsjednica Jasna Dokić.

“Od svog osnivanja festival predstavlja neizostavni dio bogate turističke ponude grada zahvaljujući kojem je Budva postala prepoznatljiva kulturna destinacija u regionu, pa i šire, o čemu svjedoči činjenica da festival svake godine posjeti oko 15 000 ljudi. Tradicionalni festivali poput Grad teatra okupljaju pojedince iz različitih sredina, prevazilaze geografske granice, njeguju osjećaj jedinstva, doprinose očuvanju i promociji kulturnog nasleđa, običaja i tradicije koja se prenosi kroz generacije obogaćujući naše živote i stvarajući trajna sjećanja”, kazala je Dokić.

Nakon svečanog otvaranja, publika je bila u prilici da odgleda budvansku premijeru predstave „Nadpop Kojović“ u režiji Vide Ognjenović, koja se po narudžbi “Grada teatra” još jednom latila znamenitih istorijskih ličnosti grada Budve i napisala dramu po motivima književnog opusa i života budvanskog kanonika Antuna Kojovića. „Grad teatar“ i ovim projektom nastavlja misiju njegovanja lokalne kulturne baštine, ali i istraživanja mogućnosti njene implementacije u savremene pozorišne forme.

Vida Ognjenović se za pisanje ovog teksta opredijelila na osnovu sljedećeg:

“Antun Kojović je na briljantan način u svojim dnevnicima objašnjavao svoje doba, svoje savremenike, ali i susjedno okruženje i Evropu. Fascinanta je njegova obaviještenost i volja da bude u toku zbivanja u doba velikih promjena krajem osamnaestog vijeka. Za divljenje su njegovi stavovi i promišljanja čija zrelost uveliko nadilazi njegovo doba. Čovjek koji se po svemu izdvajao iz sredine, a toliko joj je bio privržen.”

Ognjenović dodaje i to da: “Iz priče o svestranoj ličnosti budvanskog plemića Antuna Kojovića, učimo da čovjek našeg doba kao izumitelj sve više postaje rob svojih izuma, a sve manje humanista. Industrija razonode je u punom zamahu, raspojasana i besprizorna, a pozorište, film, književnost, slikarstvo, umjetnost uopšte, jedino pribježište pred napadima banalnosti, agresije i poluistina svake vrste”.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine i Vladislava Kanington (Cunnington), scenografkinja, Marija Pupučevska, kostimografkinja, Damjan Jovičin, kompozitor i Sonja Vukićević, scenski pokret.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Vanja Jovićević, Lara Dragović, Mina Mićović, Itana Dragojević, Anđela Radović.

Ovaj projekat je podržala i Turistička organizacija Budve, kroz Konkurs za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine za 2022. godinu. Predstava je na programskom repertoaru i 6. i 7. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas.

foto: CG News

NIKŠIĆ PROGNOZA