Đeljaj: Nijedno rješenje kojim se utvrđuje porez na nepokretnosti za „13. jul Plantaže“ nije pravosnažno okončano

Povodom teksta “Predlažu da Tuzi uzmu više novca ‘Plantažama”, koji su Vijesti objavile, a prenio portal RTNK, reagovao je predsjednik opštine Tuzi Lindon Đeljaj.

Reagovanje objavljujemo u cijelosti:

“Poražavajuće je za jedan medij da naslovna strana sadrži lažan i neprovjeren tekst. Osnovna načela novinarstva se zasnivaju na istini, tačnosti i nepristrasnosti ali ovakvim naslovima i tekstovima ste nas ubjedili da ste daleko od bitnih obilježja novinarstva.

Naime, predmetni tekst je lažan i zlonamjeran. Opština Tuzi u skladu sa propisima koji regulišu materiju oporezivanja utvrđuje porez na nepokretnosti i vrši naplatu istog, kako za fizička lica, tako i za pravna lica, bez namjere da nekog diskriminiše ili stavi u povlašćeni položaj, a naročito da neko privredno društvo dovede do stečaja.

Da nije isuviše važna tema, ne bi uopšte zasluživalo raspravu, ali neistinite informacije i politički populizam koji stoji iza njih, te pokušaj pridavanja sebi nekog značaja, zaslužuju da budu demantovani.

Odredba Zakona o porezu na nepokretnosti koji je davao mogućnost pojedinicama lokalne samouprave da za nepokretnosti čiji je vlasnik ili korisnik lice upisano u registar poljoprivrednih proizvođača, umanje poresku stopu, primjenivala se od 2015. godine i sve do decembra 2022. godine, i kao takva nikom nije smetala. A sad je problem kad se traži da se ta odredba vrati.

Dakle, rješenja o porezu na nepokretnosti koja su poništena nakon presuda Upravnog suda Crne Gore, nisu poništena iz razloga koje navode sagovornici novinara Kapora, već iz razloga što su prvostepena rješenja donijeta s pozivom na Uredbu o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti koja je ukinuta odlukom Ustavnog suda Crne Gore i sud se nije upuštao u utvrđivanje zakonitosti istih po drugim elementima. Napominjem da je ukidanje pomenute Uredbe uslovilo poništavanje poreskih rješenja svih opština koja su bila predmet spora pred Upravnim sudom Crne Gore i stvorilo velike probleme opštinama.

Napominjemo da još nijedno rješenje kojim se utvrđuje porez na nepokretnosti za poreskog obveznika ‘13. jul Plantaže’ nije pravosnažno okončano i nije korektno od strane sagovornika vašeg novinara prejudicirati ishod postupaka koji su u toku”, naveo je Đeljaj.

foto: tuzi.me

NIKŠIĆ PROGNOZA