(VIDEO) U Nikšiću počeli tradicioni susreti „Mostovi prijateljstva“

Organizacije rezervnih vojnih starješina Nikšić i Plužine, u okviru tradicionalnih susreta „Mostovi prijateljstva“ , 29. po redu, ugostili su vojne starješine iz Vrbasa, Bečeja, Subotice, Banjaluke i Prijedora. Todnevni program počeo je otvaranjem spomen sobe „Mostovi prijateljstva” i predstavljanjem knjiga “Trilogija o riječima” novinara i publicist, Milana Stojovića.

Tradicionalno druženje rezervnih vojnih starješina iz sedam gradova, započeto je posjetom Udruženjima vojnih penzionera i vojnih invalida, nakon čega je u prostorijama nikšićke organizacije rezervnih vojnih starješina, otvorena spomen soba „Mostovi prijateljstva“ ,u kojoj su izložene fotografije, povelje, priznanja i drugi brojni eksponati iz perioda novije vojne istorije. Izgradnju spomen sobe pomogla je Opšina Nikšić, koja je spremna da naredne godine, podrži obiljezavanje jubileja tri decenije okupljanja susreta rezervnih vojnih starješina, najavio je predsjednik Marko Kovačević,koji je otvorio spomen sobu.

Nakon svečanog otvaranja spomen sobe, bratsko druženje rezervnih vojsnih starješina, nastavljeno je promocijom edicije “Trilogija o riječima” novinara i publiciste, Milana Stojovića, koji je u prvoj knjizi “Riječi kao svjedoci” sabrao odabrane, smislene i profesionalno smislene intervjue sa političarima, borcima, oficirima, novinarima – svjedocima teškog perioda građanskog rata. Knjiga “Riječi s povodom” obuhvata kraći izbor Stojovićevih javnih nastupa u razinim prilikama u proteklih nekoliko decenija, dok je u knizi “Riječi na djelu” autor posložio uvodnike, objavljivane pod naslovom “Vrijeme da(v)našnje” u periodu koda je bio glavni i odgovorni urednik Nikšićkih novina.

„Troknjižje novinarskih, književnih radova i besjeda Milana Stojovića predstavlja krunski biljeg i međaš njegovog stvralačkog rada“, istakao je publisita i novinar Budo Simonović, koji se dotakao i Stojovićevog prvjenca – zbirke zapisa “Kopači crvene zemlje”, za koju je recenziju napisao Boško Pušonjić, jedan od najboljih crnogorskih i jugoslovenskih reportera.

„Brojni intervjui i dijalozi sa savremenicima, sva siteza novinarskog, književnog i drugog rada, sabrana je u tri knige i sačuvana od zaborava, na nagovor Janka Brajkovića, književnika, direktora i glavnog urednika izdavačke kuće „Unireks““ istakao je autor, i pročitao tekst “San ljetnje noči” koji je objavio u knjizi “Riječi na djelu”.

Nagrade zaslužnim prijateljima i poklone gostima – rezervnim starješinama iz pet gradova uručio je Branislav Pavić, predsjednik organizacije rezervnih vojnih starješina Nikšić.

Oraganizacije rezervnih vojnih starješina Nikšić i Plužine, domaćini 29 -tih sureta „Mostovi prijateljstva“, pripremili su sadržajan dvodnevni program za prijatelje iz Srbije i Republike Srpske, posjetu Manistiru Ostrog, memorijalnom komlpleksu “Dola”, Pivskom manastiru i krstaranje Piskim jezerom.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Najbolji ljudi

NIKŠIĆ PROGNOZA