Crna Gora još nema ambasadore u 27 zemalja

I dok je jasno da predsjednik države po Ustavu postavlja ambasadore, do toga ne može doći bez predloga Vlade, a na toj liniji šumovi i dalje traju.

Crna Gora trenutno je bez ambasadora u čak 27 zemalja i bez generalnih konzula u Njujorku i Frankfurtu. Ambasadore nemamo u susjednoj Albaniji, BIH, Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, ali ni u najvažnijim državama svijeta, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Kina, Rusija, Velika Britanija, Švajcarska, Austrija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Vlada je predložila imenovanje dvanaest ambasadora, među kojima je šest karijernih diplomata i šest tzv. političkih. U ovom trenutku možemo potvrditi da je na dalje postupanje predsjedniku države upućeno osam prijedloga za imenovanje ambasadora koji su dobili agremane i čije stupanje na dužnost zavisi od dinamike kojom će predsjednik potpisati ukaze o postavljenju“, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova

I dok u resoru Filipa Ivanovića uvjeravaju da Vlada ovom pitanju pristupa posvećeno, iz kabineta predsjednika Jakova Milatovića ne kriju nezadovoljstvo. Objašnjavaju da je Milatović u novembru inicirao održavanje konsultacija na ovu temu, ali da su tek tri i po mjeseca kasnije održane prve konsultacije sa premijerom Milojkom Spajićem i šefom diplomatije.

„Već ranije je predsjednik Milatović iskazao svoje nezadovoljstvo pristupom u odabiru prijedloga, kako samom procedurom odnosno činjenicom da sa potencijalnim kandidatima nisu obavljene konsultacije, tako i potenciranjem političkih postavljenja nauštrb karijernih diplomata, i to na najvažnijim mjestima“, navode iz službe predsjednika Crne Gore.

Milatović je, tvrde, do sada od Vlade dobio prijedlog za imenovanje sedam ambasadora, od čega su, kako navode iz njegove službe, čak četiri politička imenovanja, a tri karijerna, iako po zakonu politička postavljenja mogu ići do 30 posto ukupnog broja. Zabrinjava i to što Vlada, kako navode, još uvijek nije predložila kandidata za NATO, kao ni za stalnog predstavnika u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, iako za ova postavljenja nisu potrebni agremani, pa bi proces trajao mnogo kraće.

„Napominjemo i da je tokom konsultacija bilo spornih kandidata za koje Predsjednik nije dao saglasnost. Vjerujemo da proces imenovanja ambasadora teče isuviše sporo, te da je preopterećen kalkulisanjem političkih imenovanja koja su stavljena u prvi plan, umjesto popunjavanja prioritetnih mjesta u diplomatskoj mreži“, dodaju iz Milatovićevog kabineta.

ODa li u svijet zbilja šaljemo najbolje ili će i imenovanje ambasadora biti mjera političkog kompromisa, znaćemo kada predsjednik i Vlada konačno postignu dogovor.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA