„Rezultati izbora za EP ne bi trebalo da utiču na politiku proširenja i Crnu Goru“

Komentarišući uticaj izbora za Evropski parlament na Crnu Goru, dopisnik Radija i Televizije Crne Gore Ivan Mijanović kaže da rezulltati ne bi trebalo da donesu velike promjene na nivou politike proširenja, budući da je Evroski parlament i tokom prethodnog petogodišnjeg bandata, bio izuzetno veliki podržavalac kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i politike proširenja uopšte.

Izbori za EP su zvanično počeli 6. juna i do sada su glasali Holanđani, Irci, Česi, Slovaci, Letonci i Maltežani. U ostalim članicama EU (21 od 27) građani glasaju danas, a biračka mjesta će najkasnije biti zatvorena u Italiji, poslije čega se očekuje objavljivanje preliminarnih rezultata.

Do tada će Evropska unija objavljivati prognoze na osnovu izlaznih anketa, tako da se već prvi rezultati po tom osnovu očekuju kasnije popodne.

“Dakle, već nakon 17.30 sati biće emitovan odavde iz Evropskog parlamenta program, tokom kojeg će biti postepeno saopštavani rezultati na osnovu izlaznih anketa, kako oni budu pristizali iz zemalja članica Evropske unije”, kazao je Mijanović.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Mijanovoć podsjeća da prethodnih dana stižu izuzetno pozitivne poruke iz Brisela.

“Naime, prije nekoliko dana svjedočili smo i da je Evropska komisija podnijela pozitivan izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Nakon toga su diplomate u Evropskom savjetu sačinile nacrt zajedničke pozicije, u koju u narednom periodu treba da odobre zemlje članice”, kazao je on.

Očekuje se da taj proces bude završen, možda čak i tokom naredne nedjelje, kako bi Crna Gora mogla dobiti zeleno svjetlo za održavanje Međuvladine konferencije i na taj način odblokirati pregovarački proces

“Što se tiče Evropskog parlamenta,  velikih promjena ne bi trebalo da bude, pa samim tim i na nivou politike proširenja, budući da je Evroski parlament i tokom prethodnog petogodišnjeg bandata, bio izuzetno veliki podržavalac kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i politike proširenja uopšte”, kazao je Mijanović.

Pravo glasa ima oko 360 miliona građana, prema posljednjim podacima Eurostata. Među njima je 28 miliona mladih koji na ove izbore izlaze prvi puta kako bi se povećala izlaznost.

“Određene zemlje članice su odlučile i da donju granicu izlaznosti pomjera sa 18 na 17, neke čak i na 16 godine, među kojima je recimo i Belgija. Tako da se očekuje da će izlaznost novim izborima biti nešto veća u odnosu na prethodne, na kojima je bila 50,66 odsto”, objašnjava Mijanović.

Bira se 720 poslanika ovog saziva, najviše poslanika imaće Njemačka i njih 96, dok će najmanje po šest poslanika imati Luksemburg, Malta i Kipar.

“Dakle, izuzetno važne izbori su pred nama, koji će odrediti svakako i budući saziv Evropske komisije. One, međutim, ne očekuju se na neki veliki pomak u odnosu na prethodni saziv, s obzirom na to da će najjače partije, koje su i do sada činile većinu u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i grupa socijalista i demokrata, prema anketama imati većinu u ovom sazivu”, kazao je on.

Međutim, ono što će biti različito u odnosu na prethodne izbore, jeste da se predviđa uspon desničarskih i krajnje desničarskih partija, koji će na ovim izborima osvojiti nešto više mandata nego što je to bio slučaj ranije.

“Međutim, taj podatak ne bi trebalo ozbiljno da naruši težnje u Evropskom parlamentu, već bi svakako taj odnos mogao biti kao i do sada”, zaključio je Mijanović. 

Foto: Screenshot/RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA