U Nikšiću uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ – Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, lišili su slobode Ž.B. (37) zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Iz policije su kazali da je dežurnoj službi nikšićke policije prijavljeno da je Ž.B. fizički napao svoje maloljetno dijete, a potom i suprugu, nanoseći im povrede konstatovane izvještajem ljekara.

„Postupajući po navedenoj prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti, te su po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću Ž.B. lišili slobode“, navode u saopštenju.

Iz policije su istakli da su policijski službenici ovog Odjeljenja bezbjednosti u periodu od 1. aprila do 30. maja podnijeli 14 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i 38 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

„Poređenja radi, u vremenskom periodu 1. januara do 30. maja 2023. godine službenici nikšićke policije podnijeli su ukupno 12 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok je za isti period 2024. godine podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava za isto krivično djelo“, dodaju u saopštenju.

Naglašavaju da to predstavlja povećanje od 17 prijava ili približno 141,7% u 2024. godini u odnosu na isti period prethodne godine.

„Porast broja krivičnih prijava može ukazivati na nekoliko faktora, uključujući pojačane napore policijskih službenika u identifikaciji i procesuiranju slučajeva nasilja u porodici, kao i na veću spremnost žrtava da prijave ovakve događaje.

Dok smanjenje broja prekršajnih prijava može biti pozitivan indikator, značajan porast krivičnih prijava ukazuje na potrebu za nastavkom i inteziviranjem napora u borbi protiv nasilja u porodici.

Uprava policije u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na unapređenju pravne zaštite žrtava i podizanju svijesti zajednice o važnosti prijavljivanja svih oblika nasilja, te shodno tome apelujemo na građane da prijave sve oblike nasilja u porodici i da sarađuju sa policijom i drugim relevantnim institucijama kako bismo zajedničkim snagama stvorili bezbednije okruženje za sve građane“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA