Na Dan mladosti u Baru osvanule 43 skulpture Josipa Broza Tita

Jutros nesvakidašnja slika u Ulici Maršala Tita u Baru. Prolaznike jednog od najljepših kvartova u Baru iznenadila je izložba na otvorenom, gdje su postavljene 43 skulpture Josipa Broza Tita, a mnoge uz tople emocije vratila u lijepa minula vremena.  

Uz poruku “Srećan Dan mladosti” skulpture su “rasute” po Ulici Maršala Tita. Iako se umjetnik nije potpisao, Primorski portal saznaje da je skulpture uradio Baranin koji je želio ostati anoniman.

To je poklon poštovaocima lika i djela prvog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Postavka skulptura “Guerrilla Art-a” na simboličan način vratila je sjećanje na minula vremena jedinstva, jednakosti,  harmonije…

Na današnji dan slavio se Dan mladosti – Titov rođendan.

Iako 25. maj nije u stvarnosti bio rođendan Josipa Broza Tita, bio je to zapravo 7. maj, on je bio prihvaćen kao datum proslavljanja.

Današnji datum je nekada u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, poseban praznik, koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.

Hiljade mladih ljudi iz cijele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti. Štafeta je polazila iz različitih djelova SFRJ, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje.

Izvor, foto: Primorski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA