(VIDEO) U obilasku svijeta na biciklu profesor Majkl Gregori posjetio OŠ “Ratko Žarić”

Profesor Majkl Gregori, ambasador Scientix programa za Francusku, je, u okviru projekta Nauka na sceni, koji ima za cilj promociju prirodnih nauka među osnovcima širom svijeta, prvi put posjetio Crnu Goru, a njegovi domaćini bili su učenici Osnovne škole (OŠ) “Ratko Žarić”.

Majkl Gregori je Scientix ambasador za Francusku, a od  juna prošle godine  i  ambasador te zemlje za program Nauka na sceni. Njegovo imenovanje na tu funkciju označilo je početak jedne velike avanture u okviru koje je Gregori, na biciklu, obišao 30 zemalja, u kojima se susreo sa kolegama – nastavnicima prirodnih nauka sa kojima je podelio svoje omiljene eksperimente, prenio im zanimljive ideje za rad sa učenicima i pokazao kako se pomoću dostupnih materijala može lako i brzo napraviti mnogo korisnih stvari koje povezuju više predmeta. Ove godine Gregori je na novom zadatku –u pitanju je projekat “Eksperimenti – svjetska turneja”.  Na proputovanju kroz našu zemlju zaustavio se u Nikšiću, u OŠ „Ratko Žarić“, gdje je učenicima prezentovao obilje zanimljivih eksperimenata:

“ Obilazim svijet kako bih prezentovao svoj putujući show “ Eksperimenti – svjetska turneja”, koji se sastoji od eksperimenata kojemoje kolege, koje sam upoznao tokom putovanja. koriste u nastavi. Ono što me motivisalo da se upustim u ovu avanturu je nedovoljno korišćenje naučnih eksperimenata u školama, a pošto je nauka univerzalna, smatram sam da ona treba da bude dostupna svima. Želim da pokažem nastavnicima i učenicima da se nauka može učiti kroz jednostavne ekperimente, uz pomoć materijala i predmeta koji su nam dostupni u učionicama ili kod kuće. Prvi put sam u Crnoj Gori – prethodno sam bio u Bugarskoj i Srbiji, tako da je vaša zemlja 16-ta koju sam posjetio ove godine.” 

Kroz praktične i jednostavne primjere gost iz Francuske učenicima je objasnio kako mnoge pojave sa kojima se susreću u svakodnevnom životu imaju svoje utemeljenje u nauci, kazala je nastavnica Dušanka Vujičić:

Nauka na sceni je najveća evropska mreža STEM nastavnika iz preko 30 zemalja. Cilj te naučne zajednice je da, širenjem inovativnih nastavnih koncepata,  kod učenika razvije STEM vještine neophodne za rad u nauci, ICT-u ili inženjerstvu, kao i da ih inspiriše i ohrabri da se školuju za zanimanja u tim oblastima.  

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA