„Ponovili smo više puta da poštujući žrtve genocida u Srebrenici, ne smatramo srpski narod genocidnim“

Funkcioneri naše političke partije, koji obavljaju i najznačajnije pozicije u državi nisu nikada kvalifikovali srpski narod, niti bilo koji drugi narod kao genocidan. Uvažavajući odluke međunarodnih sudova, te deklaraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici usvojenih u prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore, naša politička partija poštuje ono što je već utvrđeno u okviru međunarodnih i crnogorskih institucija, navodi se u saopštenju iz Pokreta Evropa sad (PES).

Iz ovog pokreta kažu da je crnogorski parlament osim rezolucije o genocidu u Srebrenici, usvojio i rezolucije o genocidu u Pivi i Velicii, što takođe, kako dodaju, uvažavaju i poštuju.

„Sve te rezolucije nisu izglasane samo glasovima sadašnje opozicije, već i glasovima partija koje sada čine parlamentarnu većinu i participiraju u Vladi. Iako se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja će biti razmatrana u UN-u ne pominje odgovornost srpskog naroda i države Srbije, a radi preciziranja odgovornosti koja je individualna, crnogorska Vlada će podnijeti amandmane, koji jasno definišu da nijedan narod ne može biti kvalifikovan kao genocidan“, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da ova jako osjetljiva tema koja već nekoliko dana izaziva mnoštvo reakcija i budi sjećanja na nevino stradale žrtve, često biva zloupotrijebljena od različitih društveno-političkih aktera.

„Naša misija je da u Crnoj Gori koja ima multietnički karakter afirmišemo suživot, kako bi se u zemlji vladavine prava svi građani osjećali ravnopravno i jednako uvaženo“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: PES

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA