Protest u Beogradu: Građani blokirali Gazelu i Brankov most, traže Vučićevu ostavku

Ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu danas je održan treći protest na koji je pozvalo nekoliko opozicionih stranaka poslije dvije masovne pucnjave koje su zadesile Srbiju, prenose srpski mediji.

Organizatori su na početku protesta ponovili zahtjeve i rekli da su „jasni“.

„Zahtijevamo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, to podrazumijeva momentalnu smjenu svih članova REM, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, tragediju, nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks“, rekla je Jelena Mihailović, jedna od majki iz Pećinaca.

oš jedan od zahtjeva je, kaže, „oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi“.

„Zahtijevamo institucionalnu odgovornost, a to znači smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina i usvajanje ostavke ministra Branka Ružića. Pošto danas do 18 sati nisu ispunjeni zahtjevi ovog protesta, ja okupljene građane proglašavam narodnom skupštinom“, rekla je ona, a okupljeni su uglas vikali „Vučiću ostavka“.

Ona je na početku protesta rekla da žele da „žive bez straha u svojoj zemlji“.

„Ovdje smo jer hoćemo Srbiju bez nasilja, zar to nije svima jasno. Nijedan od ovih ciljeva nije moguć bez institucija koje funkcionišu, oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast, a samim tim i apsolutnu odgovornost, ne žele da čuju zahtjeve ovog protesta, ne smijemo da im dozvolimo da se igraju sa životima naše djece i ove zemlje“, rekla je ona.

Ona je rekla da su „njihovi zahtjevi jasni“.

Na kraju je dodala da su „spremni da blokiraju Srbiju“ i pozvala okupljene na blokadu Gazele i Brankovog mosta, što su demostranti naposljetku i učinili.

„Jer Srbija mora da stane da bi oni otišli“, kaže ona.

Okupljeni građani su nakon govora Jelene Mihailović uzvikivali „Vučiću ostavka“ i „Vučiću odlazi“.

Ona ih je pozvala da podizanjem prethodno podjeljenih zastava „glasaju“ za – smjenu ministra Gašića, ukidanje rijalitija, ukidanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi…

Poslanici Skupštine Srbije već dva dana raspravljaju o bezbjednosnoj situaciji u Srbiji, a sjednicu je obilježila burna polemika predstavnika vlasti i opozicije.

Saobraćaj je zaustavljen, a okupljni su danas zviždali poslanicima dok su izlazili iz zgrade Skupštine, prenosi Euronews.rs.

Prethodna dva protesta održana su prošlog petka i prošlog ponedjeljka. Na protestu u petak okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine gdje su pročitani zahtjevi, a potom je uslijedila šetnja ulicom Kneza Miloša do mosta Gazela koji je bio blokiran.

Tada su organizatori naveli da je pored ostavke ministra prosvjete Branka Ružića, ispunjen i njihov drugi zahtjev, a to je sazivanje sjednice Narodne skupštine. 

Prvi protest u Beogradu su organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret, Ujedinjeni… 

Izvor, foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA