Projekat „Zajednički odgovor“-zajedno u prevenciji i intervenciji u prirodnim katastrofama

Služba zaštite i spasavanja Nikšić dio je prekograničnog projekta „Zajednički odgovor“  koji u Crnoj Gori od jula 2022. godine sprovodi Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (Fors Montenegro).

Cilj projekta je da se doprinese unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Ideja projekta je da se uključe privatne kompanije koje bi sa svojim zaposlenima i svojim resursima pomogle u slučaju dešavanja nekog vanrednog događaja-prirodnih katastrofa poput zemljotresa, požara, poplava. Iskoristili bi se svi mogući resuri koji postoje u tom trenutku, nebitno da li su oni državni ili privatni,, stavili bi se u funkciju toga da se život što prije vrati u normalnu funkciju, odnosno da prorade prodavnice, da se vrate djeca u škole“, kazao je za RTNK Goran Tripković  komandir Odjeljenja vatrogasno-spasilačke jedinice Službe zaštite i spasavanja Nikšić.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Predviđeno je da traje dvije godine, a u okviru istog biće nabavljena određena oprema za Vatrogasno spasilačke jedinice opština u Crnoj Gori koje učestvuju u projektu, a osim Nikšića ima ih još 13.

Tripković je  istakao da su u okviru predviđenih projektnih aktivnosti, poput radionica, obuka, primjenjivali iskustva koja su sticali tokom prirodnih katastrofa u okruženju-zemljotresa u Turskoj i Albaniji, te poplava u Srbiji.

„Sve su ta neka iskustva koja smo tamo stekli prenijeli smo u taj projekat i zajedno sa tim ljudima koji rade u privatnim firmama razgovarali i dali neke smjernmice koje ćemo da pošaljemo našim partnerima iz Evropske unije gdje bi oni napravili neki izvještaj koji bi obavezao sve nas ostale na ovom području koji smo uključeni u  projekat da se primjenjuju ti neki standardi prilikom vanrednih situacija“, kazao je Tripković ističući da projekat ispunjava očekivanja.

U okviru projekta, rekao je Tripković, organizovane su i obuke za operativne pripadnike Službi zaštite i spasavanja kao u Bosni i Hercegovini tako i u Crnoj Gori, kao i za pripadnike Gorske službe spasavanja u Crnoj Gori. Ti treninzi su služili da se poveća operativna spremnost.

Izdata je, kaže Tripković, i publikacija koju građani mogu preuzeti sa sajta Fors Montenegra i projekta „Zajednički odgovor“, a u njoj su sva neophodna uputstva, objašnjena na najjednostavniji način, kako se ponašati u nekim elementarnim nepogodama koje izaziva priroda (zemljotres, poplava, požar).

Projekat „Zajednički odgovor“ finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi oko 255.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije 213.000 eura.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA