Novici Đikanoviću određen pritvor do 30 dana

Novici Đikanoviću (37) iz Podgorice danas je u podgoričkom Višem sudu određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vidaka Vujovića (24) čije tijelo je pronađeno 8. aprila u mjestu Šteke, nadomak Podgorice, potvrdila je za Pobjedu advokatica Aleksandra Rogošić.

Ona je najavila da će se u zakonskom roku žaliti na rješenje koje je donio sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Gorana Šćepanovića.

Đikanoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja i posledjica.

Advokatica Rogošić je ranije saopštila da smatra da nema dokaza da je Đikanović izvršio krivično djelo za koje se terete I da se nada da će ovi njeni navodi biti potvrđeni u istrazi koja predstoji.

Zbog ovog zločina u utorak je uhapšen Podgoričanin Dražen Vojvodić (38) koji je nakon saslušanja kod sudije za istragu sproveden u Istražni zatvor do 30 dana.

Dan kasnije uhapšen je i Đikanović zbog sumnje za saizvršilaštvo u teškom ubistvu Vujovića i nedozvoljeno držanje oružja.

Iz policije su ranije saopštili da su nakon pronalaska poluugljenisanog tijela Vujovića preduzeli niz operativno – taktičkih i istažnih radnji u saradnji sa forenzičarima i Višim državnim tužilaštvom u Podgorici a koje su prvo dovele do identifikacije direktnog izvršioca teškog ubistva, Dražena Vojvodića a potom i Đikanovića.

U predlozima za određivanje pritvora se navodi da je Vojvodić 31. marta u vremenskom periodu između 16 i 17.30 časova, zloupotrebljavajući povjerenje koje je Vujović imao prema njemu, došao po njega vozilom „golf“ barskih oznaka i odvezao ga do mjesta Šteke.

Pošto je sa direktnim umišljajem, na podmukao način, namamio Vujovića na pogodno mjesto u žrtvu je ispalio najmanje četri hitca iz pištolja ,,CZ M57“ i otišao sa mjesta događaja.

Poslije izvjesnog vremena došao je na mjesto zločina ali sa drugoosumnjičenim Đikanovićem, gdje su zajedno zapaljivom tešnošću polili tijelo Vujovića kako bi uklonili materijalne dokaze.

Policija je u utorak pretresom vozila Vojvodića pronašla pištolj iz kojeg je pucano na Vujovića ali i druge tragove koji su izuzeti kako sa mjesta krivičnog djela, tako i iz vozila osumnjičenog.

U cilju rasvjetljavanja ovog događaja policija je od više osoba prikupila obavještenja, više lica je poligrafski testirano a pregledan je i veliki broj video-zapisa izuzetih sa kamera video-nadzora.

Pretresom prostorija koje koristi Đikanović pronađena je i oduzeta lovačka puška i municija, zbog čega mu se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Pretragom terena u blizini njegove kuće pronađen je mobilni telefon sa oštećenjima za koji je utvrđeno da je pripadao Vujoviću.

Žrtva ovog zločina u bezbjednosnim službama nije evidentirana kao bezbjednosno interesantno lice, za razliku od osumnjičenog koji se povezuje sa kavačkim klanom.

Vojvodić je od ranije poznat policiji, a u protekle tri godine je nekoliko puta bio meta napada. Osim toga, on je pravosnažno osuđivan na višegodišnje kazne zatvora zbog raznih krivičnih djela.

Izvor, foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA