Niko se ne prijavljuje za čelnika Vrhovnog suda, rok za prijavu ističe u ponedjeljak

Na oglas Sudskog savjeta za izbor predsjednika Vrhovnog suda, peti po redu, koji je raspisan 17. januara a važi do ponedjeljka, prema saznanjima našeg lista, još uvijek nije stigla nijedna prijava.

Dr Vesna Vučković je na funkciji vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda više od dvije i po godine. Mjesto predsjednika Vrhovnog suda upražnjeno je od odlaska Vesne Medenice sa te funkcije 31. januara 2020. godine, nakon čega su svi pokušaji da se izabere njen naslednik bili bezuspješni. Raniji pretedenti za to mjesto bili su sudije Milenka ŽižićAna VukovićMiraš RadovićMušika Dujović

Vučković je u dva navrata bila kandidat za čelnu funkciju u Vrhovnom sudu, ali joj je fotelja u prvom navratu izmakla jer nije dobila potrebnu većinu glasova na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, dok je drugi put u poslednjem trenutku odustala od kandidature.

– Na osnovu člana 33, 34 i 40 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama (Sl. list CG, br. 11/15, 28/15 i 42/18), Sudski savjet objavljuje javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Kandidat mora da ispunjava uslove predviđene čl. 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb-stranici Sudskog savjeta www.sudovi.me. Popunjena i potpisana prijava kandidata podnosi se Sudskom savjetu u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa – navodi se u oglasu koji je potpisao novoizabrani predsjednik Sudskog savjeta prof. dr Radoje Korać.

Za predsjednika Vrhovnog suda, kako piše u zakonu, može biti birano lice koje ispunjava opšte uslove za sudiju: ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac i koje se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Nekoliko neuspjelih pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rješenjima. Oni smatraju da je taj proces trebalo da sačeka usvajanje novog izmijenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Upravo pojedine norme ta dva zakona regulišu ovu problematiku i izmjenama bi sam proces izbora bio mnogo jednostavniji.

Naime, radi se na tome da Opšta sjednica Vrhovnog suda, umjesto dosadašnjeg izbora jednog kandidata, ubuduće bira više njih i predloži ih Sudskom savjetu, koji bi, u konačnom, među njima izabrao budućeg predsjednika Vrhovnog suda. Do sada je uloga Sudskog savjeta bila samo da se saglasi ili ne saglasi sa izborom jednog kandidata kojeg mu predloži Opšta sjednica sudija Vrhovnog suda.

Foto: Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA