(VIDEO) Čarapić: Riješiti pitanje izbora u Šavniku

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu počeo je danas sa radom.


Na dnevnom redu nalaze se dvije tačke: Razmatranje aktivnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i tekuća pitanja.

Odborom predsjedava poslanik PES-a Vasilije Čarapić.

Nikola Rakočević (DPS) najavio je da će se konkretni zakoni koji su predmet ovog Odbora biti razmatrani u podgrupama koje će se baviti konkretnim zakonskim rješenjima, a u njima će učestvovati akademska zajednica, nevladin sektor itd…

„Do tri člana NVO sektora mogu biti pridruženin članovi odbora, ali možda se može postići dogovor o proširenju članova Odbora povećanjem predstavnika akademske zajednice i NVO sektora“, istakao je Rakočević.

Nikola Rovčanin optimističan je povodom djelovanja ovog Odbora, budući da je kako kaže formiran na samom početku političkog rada Parlamenta, čime je rasterećen i oslobođen izbornog procesa.

„Smatram da će svi eksterno angažovani subjekti dati puni doprinmos pri donošenju zakonskih rješenja“, istakao je Nikola Rovčanin.

Predsjedavajući Odborom, Vasilije Čarapić kazao je da jedan od prioriteta rada ovog Odbora treba da bude rješavanje situacije u Šavniku.

„Činjenica je da nijesu kompletirani izbori u Šavniku. Prošlo je više od godinu dana. Šavnik je pokazao da ni policija ni Državna izborna komisija  ni Vlada nemaju mehanizme da riješe ovo pitanje. Svaki izbori su demokratija i imamo situaciju da jedan demokratski proces nije okončan. Parlament je institucija koja možda može da riješi ovaj problem i mislim da bi bilo dobro da mi kao Odbor razmotrimo Šavnik i da viidmo da li u okviru naših nadležnosti možemo da riješimo ovo pitanje, nakon čega ćemo imati lakši put da dođemo i do ostalih rješenja“, rekao je Čarapić.

Dodao je da je stava da  uz saradnju opozicije i vlasti postoji šansa da se izvrši izbornu reformu, što bi dalje omogućilo široku ekspertsku podršku.

Nikola Rakočević je kazao da se do naredne sjednice mora pripremiti Pravilnik o radu, Javni poziv u narednih par dana u skladu sa odlukom o osnivanju Odbora, sa idejom da se do naredne sjednice Javni poziv realizuje i da već do tada imaju pridružene članove odbora.

„I finalno je da Stručna služba da prijedlog formiranja podgrupa a da do naredne sjednice svi klunbiovi poslanika daju prijedloge članova tih podgrupa, i naravno nevladin sektor i akademska zajednica. Tako ćemo biti potpuno osposobljeni da radimimo“, zaključio je Rakočević.

Foto: YouTube Skupština CG-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA