Plan je da do 2025. godine izaberu 50 sudija

Novi saziv Sudskog savjeta konstituisan je juče, na čelu te institucije biće prof. dr Radoje Korać, a njegov zamjenik Dražen Medojević.

Izabrani su tajnim glasanjem uz dvotrećinsku podršku članova Savjeta, potvrdio je Korać, navodeći sa se predsjednik bira iz reda uglednih pravnika.

Sudski savjet je tek nedavno popunjen novim članovima iz reda uglednih pravnika i to nakon više od pet godina političke pat pozicije i nemogućnosti da se kroz važeće parlamentarne mehanizme dođe do potrebne većine za kompletiranje tijela koje bira nosioce sudskih funkcija, prenosi Pobjeda.

Skupština je 21. decembra izabrala je Miodraga Iličkovića, Fikreta Kurgaša i Dražena Medojevića za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koji su zamijenili Vesnu Simović-Zvicer, Lora Markića i Dobricu Šljivančanina koji su na toj funkciji bili devet godina.

Njihov četvorogodišnji mandat bio je prolongiran 2018. godine do izbora novih članova, a to se u praksi pretvorilo u prolongiranje od pet i po godina.

Rotacija članova iz reda sudija obavljena je ranije, a uz novog ministra pravde Andreja Milovića, koji je član SS na osnovu pozicije u Vladi, ovo tijelo biće u punom sastavu i uz nesporne mandate.

Iz reda sudija članovi su sutkinja Sanja Konatar i sudije Predrag Tabaš, Radonja Radonjić i Rade Ćetković, kao i predsjednik Vrhovnog suda, odnosno aktuelna v. d. Vesna Vučković.

Korać je na konferenciji nakon sjednice poručio da se konstituisanjem novog saziva Savjeta okreće nova stranica u radu ovog tijela.

„Savjet će ostati imun na sve političke pritiske ako ih bude bilo“, poručio je Korać.

Najavio je da je plan i cilj Savjeta da kroz pravovremene konkurse u narednih godinu ili dvije izabere i 50 sudija za razne pozicije u sudstvu i time popuni nedostajuće.

Odgovarajući na pitanje Pobjede, Korać je kazao da će novi konkurs za kandidate za čelnika Vrhovnog suda biti raspisan najprije kada se budu stekli uslovi.

Budući da je već bilo nekoliko oglasa bez rezultata, Korać je rekao je da će se prvo razmotriti da li će se čekati promjena propisa koji se odnose na izbor Vrhovnog suda kako bi lakše došli do čelnika te institucije.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković povukla je kandidaturu za čelno mjesto najviše sudske instance, a to je učinila prije dva dana uoči izjašnjavanja Opšte sjednice Vrhovnog suda koja je trebalo da odluči hoće li je predložiti za čelnicu u punom mandatu.

„Uoči glasanja, sutkinja Vučković, koja je bila i jedini kandidat koji se prijavio na konkurs, trebalo je Opštoj sjednici da predstavi program rada za predsjednika Vrhovnog suda“, saopšteno je iz tada iz tog suda.

Kako su istakli, Vučković je odustajanje od kandidature obrazložila „ličnim razlozima“.

Takvim epilogom, čelna pozicija u Vrhovnom sudu ostaje pune tri godine u v. d. stanju, još od decembra 2020. godine i ostavke dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Vučković, koja se od septembra 2021. godine nalazi na v. d. poziciji, ljetos se jedina javila na inovirani oglas Sudskog savjeta za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Njeno nastojanje da u drugom pokušaju ipak bude izabrana, pratila je hipoteka zbog postupka koji je uporedo vodila Agencija za sprečavanje korupcije koja je, zbog sumnje u postojanje korupcije, osporila rezultate prethodnog oglasa na kojem je Vučković takođe bila jedina kandidatkinja, ali tada nije dobila podršku Sudskog savjeta.

Foto: RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA