Nikolić: Dokumentarac Televizije Nikšić koji je šokirao javnost i uzdrmao crnogorsko državno tužilaštvo

Direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine, Radan Nikolić, podsjetio je da je na današnji dan 2022. godine u Nikšićkom pozorištu premijerno prikazan dokumentarni film Televizije Nikšić „Zlo proljeće ’92“ koji svjedoči o užasnom ratnom zločinu bez kazne, koji su u ljeto 1992. godine počinili pripadnici hrvatske vojne policije nad 22 zarobljena pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke i barske grupe.

Toga dana, ističe, kapaciteti Nikšićkog pozorišta nijesu mogli primiti sve zainteresovane gledaoce, „a po njihovoj reakciji po odgledanom filmu, bilo je jasno da će ovaj dokumentarac snažno uzdrmati crnogorsko državno tužilaštvo, Ministarstvo pravde, Skpštinu Crne Gore i širu javnost.“

„Srž dokumentarca – emotivna svjedočenja porodica žrtava i preživjelih logoraša „Lore“, izjave direktora Udruženja boraca ratova od 1990. godine (UBR-90) i dokazanih mirovnjaka – aktivista na istraživanju ratnih zločina iz zemlje i okruženja i snažni apeli kreatora filma na oštroj osudi ovog ratnog zločina označenog kao „Lora 3“, institucionalnoj pravdi za žrtve i njihove porodica i očuvanje ljudskosti, pokazali su se kao inicijalna kapisla za činjenja koja su uslijedila“, navodi Nikolić.

Podsjeća da je nedjelju dana kasnije, u sklopu projekta UBR-90 „Ratni zločini nad crnogorskim državljanima – pripadnicima JNA“, održan okrugli sto regionalnog nivoa pod nazivom Stop diskriminaciji vojnika JNA – žrtava ratnih zločina! Šta je sa istragom za Loru 3?

„Istog dana, preko Televizije Nikšić, oglasio se predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica i najavio kontrolno saslušanje u slučaju „Lora 3“, koje je, poslije više sjednica tog odbora, rezultiralo Izvještajem sa kontrolnog saslušanja sa predlogom zaključaka na temu: „Primjena sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Republike Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida sa posebnim akcentom na istragu slučaja „Lora 3““, dodaje Nikolić.

Napominje da je početkom februara 2023. godine Izvještaj sa predlogom zaključaka kojima se: osuđuje ratni zločin u slučaju „Lora 3; inicira revidiranje sporazuma crnogorskog i hrvatskog tužilaštva zbog njegove jednostranosti na štetu žrtava iz Crne Gore, insistira na istrazi i procesuiranju tog zločina i civilizacijskom odnosu prema žrtvama tog ratnog zločina i njihovim porodicama, dostavljen Skupštini Crne Gore, koja ga je usvojila na sjednici od 19.4.2023. godine.

„UBR-90 zahvaljuje Nikoli Markoviću, direktoru Televizije Nikšić i njenoj ekipi na čelu sa novinarkom Sonjom Vujadinović na ovom humanom i djelatnom dokumentarcu koji i dalje daje jak vjetar u leđa istrazi i procesuiranju slučaja „Lora 3“, koji bi trebalo da osjete i novi nosioci državne vlasti kako bi nastavili rad na realizaciji pomenutih zaključaka Skupštine. Zato, na godišnjici premijere ovog dokumentarca, javno molimo za njegovo ponovno prikazivanje“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA